Zapraszam na kolejne pyszne danie z naszej akcji Pasta e vino! Przypomnę - akcja polega na tym, że razem z Anią z Kuchennymi drzwiami gotujemy danie z tego samego przepisu, we własnych domach, testujemy do niego wino i potem publikujemy przepis w tym samym czasie.
Na dziś Ania zaproponowała ravioli z łosiem. Oryginalny przepis i dużo zdjęć znajdziecie tutaj klik
Ja nie miałam ani foremki, ale radełka do wycinania ravioli, ale miałam maszynkę do ciasta. Nie musiałam wałkować, a moje dziecko miało świetną zabawę przepuszczając przez maszynkę ciasto. Dziękuję Aniu!!!!
Ravioli pyszne. Ciekawy smak zawdzięcza duszonym porom i dodatkowi cytryny.
Bardzo gorąco polecamy!
Te kształty ravioli zrobiłyśmy z córeczką ręcznie - na prostokątnie rozwałkowane ciasto rozkładałyśmy małe kulki nadzienie, przykrywałyśmy drugim takim samym kawałkiem ciasta, przekrajałyśmy nożem, a wzorki robiłyśmy widelcem :)
Składniki (podaję za oryginalnym przepisem, ja robiłam 'na oko")
Ciasto:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- ok. 1 i 3/4 szklanki mąki
- 300 g. łososia bez skóry pokrojonego w kawałki
- pół białej części pora
- 3 łyżki białego wina
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka natki
- 2 łyżki parmezanu
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- biała część pora
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- i dodatkowo łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji
- Przygotować ciasto: na stolnicę wysypać mąkę, rozsypać rękoma na boki i wbić do środka jaja. ubić je lekko widelcem, a następnie wciąż używając widelca połączyć mąkę z jajami. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż przestanie się lepić i będzie elastyczne (dodawać mąkę w razie potrzeby). Zawinąć w folię, zostawić na stolnicy, żeby odpoczęło.
- Na patelnię wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojonego pora i dusić aż zmięknie.
- Dodać łososia, podsmażyć ok. 5 minut.
- Wlać 2-3 łyżki wina i odparować.
- Przełożyć łososia z porem do miski i zostawić do przestygnięcia.
- Dodać pozostałe składniki nadzienia i zmiksować blenderem na jednolita masę. Ew. doprawić.
- Przygotować sos: w rondelku poddusić na oliwie z masłem pokrojonego w plasterki pora, dodać sok z cytryny, doprawić.
- Robić pierożki- używając radełka, foremki, maszynki czy po prostu ręcznie tak jak ja :)
- Gotować, wykładać na talerz, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Do tego dania proponujemy białe wino toskańskie, Vermentino di Bolgheri. Jest to wino mineralne z aromatami owocowo-kwiatowymi (typowymi tych win). Wino świeże, zbalansowane będzie doskonale współgrało z delikatnymi, wytrawnymi pierożkami.